Ozonul in tratamentul bolii parodontale

Terapia parodontala moderna cu ozon – biologic, neinvaziv, fara durere

Application report by Dr. Medic Stomatolog Dominique Heidle,
Hamburg, Germany

Parodontoza (mai bine spus: parodontita) este, din punct de vedere stomatologic, pe cale sa devina boala comuna nr.1.

In mod curent, stomatologul curant intampina aceeasi problema, indiferent de tratamentul mecanic aditional facut, care este frecvent aplicat in combinatie cu terapie chimica (unguente, geluri, tratament antibiotic sistemic), nu poate fi asigurat succesul de lunga durata. De aceea pacientii sunt surprinsi – si pe buna dreptate – atunci cand adesea dupa o perioada scurta acest “tratament al pungilor parodontale” trebuie repetat. Cautand cai de tratament noi si imbunatatite, ce ofera perspectivele unui succes de durata, am descoperit cu ceva timp in urma dispozitivul medical OzonyTronX si terapia cu ozon. Timp de aproape un an am avut mari succese in tratamentele facute cu acest remediu biologic si dezinfectant modern. Pe baza a doua cazuri impresionante, as dori sa descriu posibilitatile oferite de catre ozon. In primul caz, pacientul prezinta o forma nespecifica de parodontita, dificil de controlat – periimplantita.

Acum vreo 10 luni un pacient in varsta de 72 de ani s-a prezentat la clinica noastra. In ceea ce priveste anamneza, pacientul a declarat ca in urma cu 5 ani i s -au inserat 2 implanturi in pozitiile 34 si 36. La 3 ani de la interventie primele simptome de periodontita au aparut la nivelul premolarului 34. De atunci, potrivit propriilor afirmatii, pacientul devenise un musafir obisnuit pentru stomatologul curant. Pacientul resimtea o durere permanenta in regiunea respective; gingia era inflamata si sangera. Toate optiunile de tratament fusesera epuizate, dar fara un succes de durata. Cand i s-a spus ca implantul, desi testat clinic, trebuie inlaturat, pacientul s -a decis sa afle si o a doua opinie. Fig.1 prezinta detaliul unei radiografii panoramice, care a fost facut la noi in clinica (o fotografie digitala a radiografiei conventionale).

Caracteristici clinice distinctive ale inflamatiei se puteau identifica. Gingia era ingrosata si inrosita; adancimea circulara a pungii parodontale la sondare era de 12 mm ( Fig.2), la care era asociata sangerare si exprimare de puroi. Terapia moderna a parodontitei. Am decis sa chiuretam cu atentie pungile parodontale sub anestezie pentru a permite o penetrare suficient de adanca a sondei OzonyTronX PA (OzonyTronX®, Mymed GmbH Töging am Inn, Germany) si pentru reducerea tesutului de granulatie. Dupa irigarea extensiva a pungii cu apa oxigenata (Fig. 3) urmata de insuflarea de ozon la nivelul pungii timp de 40 de secunde ( Fig.4). Pacientul nu a experimentat durere. Am repetat tratamentul cu ozon inca de doua ori la interval de o zi. Dar nu am repetat chiuretajul, ci am executat numai irigarea cu H 2O2, deoarece astfel se potenteaza potentialul bactericid al ozonului (Sommer et.al 2004). Fig. 5 arata statusul dupa 4 saptamani de la prima aplicare. Starea gingiei libere inflamate este impresionanta, fara sangerare in timpul sondarii. Dar cel mai important, un pacient ce radiaza de bucurie ne spune ca in sfarsit, dupa o lunga perioada, nu mai are dureri si poate mesteca pe acea parte. Sfarsitul unei perioade de suferinte
Pacientul vine periodic la control pentru dispensarizare activa, si chiar si dupa 9 luni situatia este stabila si lipsita de inflamatie. In opinia mea, acest exemplu impresionant de aplicabilitatea ozonului demonstreaza posibilitatile extraordinare al acestui tip de “remediu”. Cu mare atentie, si in acelasi timp deosebit de eficient, putem ajuta o persoana care a trecut printr -o perioada lunga de suferinta. Inainte de a descrie si alte cazuri ale practicii mele curente, as dori sa ilustrez , pe scurt, efectul ozonului asupra tesutului. Deja in anul 1891, cu sapte ani inainte de descrierea formulei moleculare a ozonului (O3), a fost descoperit efectul bactericid al acestui gaz cu miros intepator. In stomatologie s -a folosit pentru prima oara in anul 1934, pentru tratarea parodontitei, a granuloamelor dentare si a altor surse de inflamatie. Astazi stim ca ozonul nu este foarte eficient impotriva bacteriilor, si in aceeasi masura, nici impotriva virusurilor si a ciupercilor orale. Responsabil este oxigenul foarte a ctiv (in status nascendi = stadiu de formare) care este creat in timpul formarii si distrugerii ozonului. Iar aici intalnim una din punctele forte ale OzonyTronX, ce foloseste ambele efecte (Schneider, H.-G., DZW 15/04). Faptul ca putem obtine rezultate pe termen lung cu ozonul, ce depasesc cu mult simplul efect bactericid, se datoreaza unui numar de efecte secundare. In aceasta categorie se incadreaza o respingere
mai buna a radicalilor liberi, inducerea si formarea de citokine si factori de crestere pro – si anti inflamatorii, o imbunatatire a microcirculatiei si o stimulare al epiteliului de regenerare (Filippi 1997 si 2000, Bocci 2004 si 2005).
Dupa aceasta scurta prezentare a istoriei si al modului de actiune al ozonului, ma intorc la descrierea celui de-al doilea caz clinic. O pacienta ce prezenta parodontita marginala profunda si era sub observatie de mai mult timp, s -a prezentat intr-o dimineata la clinica pentru consultatie. In ciuda tratamentului parodontal, revenire la consult la un interval de 3 luni, si o igiena orala domestica foarte buna, pacienta suferea permanent de recidive deinflamatii acute ale pungilor parodontale. Iar in acea zi ea a hotarat, impotriva recomandarii mele, sa renunte la tratamentul cu antibiotice. Aceea a fost ziua norocoa sa in care am putut sa-i ofer ozonul. Pacienta prezenta o inflamatie acuta la nivelul unei pungi parodontale de 9 mm pe dintele 36, aparuta cu putin timp inaintea formarii unui abces. Dupa irigare cu H 2O2, am folosit in acest caz o sonda capilara (KP) OzonyTronX cu o canula foarte subtire si flexibila (Fig.6). Cu aceasta sonda este foarte usor a se introduce ozonul in profunzimea pungii parodontale. Fara durere intr-o perioada scurta de timp Urmatoarea zi pacienta putea declara ca in scurt timp n -a mai simtit durere. Drept urmare, am tratat punga parodontala cu sonda PA in aceeasi zi si in urmatoarea, si i-am recomandat pacientei o terapie generalizata cu ozon. Aceasta terapie s-a incheiat in urma cu 6 luni, iar de atunci pacienta a scapat de alte faze de inflamatie acuta. De ceva vreme aplicam deja in clinica noastra, in contextul terapiei parodontale, metoda terapiei intregii cavitati bucale. Dupa o faza igienica initiala anti -infectie urmeaza tratamentul in sine PA pentru toate cele 4 cadrane in 24 de ore. Obiectivul este de a reduce resturile ramase in pungile parodontale si de a elimina cele cu potential pathogen (Rateitschak, Parodontologie, Thieme; 2003). Aceasta faza se mai numeste “dezinfectia intregii guri”(“full mouth disinfection – FDIS). Cu aceasta procedura folosirea ozonului s-a dovedit a fi de folos in doua aspecte. Pe de o parte obtinem o reducere semnificativa a microbilor, si pe de alta parte perioada de vindecare dupa aceata actiune “brutala”, dar fara durere, este in mod distinctiv mai scurta. In concluzie, putem spune ca datorita ozonului pana si problemele grave parodontale pot fi tratate cu blandete, dar eficace.

Perioevo / 1+ 7 sedinte de ozonoterapie - 5000 de lei

Protocolul terapeutic Perioevo OZON se compune din o sedinta Profievo si 7  sedinte de ozonoterapie. Rezultatele dovedite clinic de atatea ori, fac din aceasta procedura una dintre cele mai avantajoase acte terapeutice contra parodontozei.

* Criteriile de eligibilitate pentru a primi acest tratament, prevad pungi parodontale mai mici de 6 mm.

poster_dentalevo_Tratament_paradontoza

    Mai poti citi

    SECRETUL DIN SPATELE TRATAMENTULUI PARODONTOZEI CU LASER

    In spatele acestor tehnologii sta intotdeauna omul care le foloseste, motiv pentru care este mult mai importanta pregatirea de exceptie a utilizatorului (medicului practician care il foloseste in terapie), decat cumpararea unui LASER, poate chiar …

    Color Skin

    Nav Mode