Cine se teme mai mult de PARODONTOZA?

Timp de citire: 3 min si 15 sec.

MEDICUL SAU PACIENTUL?

Parodontoza, aceasta temuta boala a suportului dintilor, afecteaza 7 din 10 persoane, cu forme mai mult sau mai putin grave. In formele avansate, aceasta distruge in totalitate suportul osos al dintilor, facandu-i sa cada, fara nicio carie. Reputatia de boala incurabila se datoreaza tratamentelor superficiale, sau „miraculoaselor” paste de dinti cu rezultate imediate dar, dupa cateva luni, boala reapare si creaza distructii si mai mari.

Multe alegeri terapeutice se bazeaza pe eliminarea efectelor, dar mai putin pe eliminarea cauzelor. Astfel, daca se reuseste eliminarea sangerarii gingivale, unii pacienti considera au scapat de parodontoza, la fel si unii medici, din pacate.

Distribuie pe:

Total eronat!

implant dentar pret
andrei_zuchi_enrico_marcon
enrico_marcon_zuchi_andrei_doctor

Tratamentul parodontal este si trebuie sa fie unul aprofundat si personalizat. Desi sunt scheme terapeutice pentru diferite stadii ale bolii parodontale, ele se adapteaza si in functie de tipologia pacientului si caracteristicilor proprii fiecarui individ in parte. Nu suntem la fel, ca urmare nu putem nici crede ca ne putemtrata in mod identic.

Anterior am mai vorbit despre teama unor medici de a pune un diagnostic ferm, o alta problema care transforma boala parodontala intr-un monstru de neoprit. Diagnosticul incert, de tipul ” aveti un inceput de parodontoza” face ca pacientul sa nu dea prioritate tratarii rapide, lasandu-i timp bolii sa evolueze spre forma ei finala: pierderea dintilor.

Uneori parodontologii se afla intr-o ipostaza si mai inedita, aceea de a raspunde pacientului, cum se poate sa i se redea zambetul initial, uneori si imediat, doar pentru ca plateste. Este necesara stabilizarea evolutiei bolii pentru a vedea pe care dinti ne putem baza in viitorul plan de reconstructie. Ca urmare, abia la sfarsitul tratamentului parodontal se poate decide cum vor fi inlocuiti dintii pierduti.

Faptul ca in terapia parodontala este des folosita tehnica chirurgicala numita „chiuretaj parodontal” sau „operatie cu lambou„, sperie atat de rau pacientii incat amana la nesfarsit continuarea tratamentelor. Dorim sa va informam ca aceast „chiuretaj” fie el in camp deschis sau inchis nu este nici pe departe atat de monstruos. Este o curatare profunda a pungilor parodontale, asa incat tesutul infectat sa fie indepartat si sa permitem tesuturilor sanatoase sa se revigoreze si sa se reformeze in cat mai mare masura. Durerea suportata de pacientii nostri supusi unor astfel de tratamente a fost, conform declaratiilor lor pe chestionarele de feedback a unui esantion de 50 de persoane, de 1,88 pe o scara de la 1 la 10.

(1 pacienti. – 4;  12 pac. – 3; 22 pac.-2; 10 pac.-1; 5 pac.-0)

Riscurile asociate unei astfel de interventii, cu anestezie locala sunt infime, in raport cu beneficiile. Indepartarea focarelor de infectie subgingivale sunt cea mai buna solutie de tratament demonstrata, pentru stadiile avansate ale bolii parodontale.

Fa-ti o programre telefonica!

Exista insa si solutii de tratament mai putin invazive, recomandate stadiilor incipiente, si care dau rezultate excelente. Pentru acest motiv, trebuie sa va faceti curaj si sa va programati la o consultatie de parodontologie, daca aveti cea mai mica suspiciune ca puteti suferi de aceasta boala. Acelasi lucru va trebui sa faceti daca aveti antecedente familiale, pentru ca riscul creste odata cu predispozitia genetica.

Medicilor stomatologi  insa le sugeram sa nu se teama sa puna un diagnostic clar, sau sa ia in considerare varianta cea mai pesimista cand se trateaza de aceasta boala, pana au confirmari elocvente privind diagnosticul real.

Distribuie pe:

    Color Skin

    Nav Mode