ZAMBETUL MAMEI IN PERICOL

Timp de citire: 3 min

“Zambetul mamei” este intotdeauna interpretat, in registru emotional, ca aducand o stare de liniste interioara, siguranta si caldura sufleteasca, insa schimbarile biologice din timpul sarcinii, pun atat mama cat si fatul in pericol. Afla ce poti face, fara prea mare efort, pentru a evita asta. Doctor Marius Dalea a sapat adanc in literatura stiintifica de specialitate – serioasa –  pentru a gasi cele mai bune formule care asigura eliminarea, unul cate unul, al factorilor de risc.

Distribuie pe:

Efectuarea tratamentelor stomatologice necesare, managementul infecţiilor orale şi controlul durerii sunt esenţiale pentru menţinerea sănătăţii generale în perioada sarcinii. Medicaţiile aplicate în mod frecvent în cadrul asistenţei stomatologice cuprind anestezicele locale şi vasoconstrictorii asociaţi, analgezicele cu acţiune centrală şi periferică, sedativele şi agenţii anxiolitici, precum şi antibioticele.

Medicamentele terapeutice utilizate în cabinetul de medicină dentară sunt selectate in baza siguranţei şi eficienţei lor cunoscute. Cu toate acestea, agenţii prescrişi în mod obişnuit trebuie continuu reevaluaţi în privinţa posibilelor riscuri pentru mamă şi/sau făt.

BENEFICIILE TREBUIE SA DEPASEASCA RISCURILE POTENTIALE

Asa se ia decizia de a administra un anumit medicament

Programeaza-te acum la 021 21110302

Pentru asta e nevoie insa de documentarea interdisciplinara continua a medicului si dotarea cu tehnologii de ultima generatie, fara impact asupra sarcinii. Laserul Sirona cu spectru albastru, este una dintre tehnologiile care ajuta mult la regenerarea tisulara dar si dezinfectarea cariilor, canalelor radiculare si a pungilor parodontale, fara nicio influenta colaterala demonstrata asupra mamei si sarcinii.

Perceperea actuală a sănătăţii maternale şi fetale sprijină conceptul de menţinere a sănătăţii orale ca parte fundamentală a sănătăţii generale.

„Prevenirea, diagnosticul şi tratamentul afecţiunilor orale, inclusiv radiografiile dentare necesare şi utilizarea anesteziei locale, sunt benefice şi se pot încerca în perioada sarcinii în lipsa riscului maternal sau fetal suplimentar, comparativ cu riscul asociat cu neacordarea îngrijii. Buna sănătate orală şi controlul afecţiunilor orale protejează sănătatea şi calitatea vieţii unei femei; are, de asemenea, potenţialul de a reduce transmiterea bacteriilor patogene de la mamă la copii.”(Oral Health During Pregnancy and Early Childhood: Evidence-Based Guidelines for Health Professionals)

Doctor Marius Dalea
Doctor Marius Dalea

Distribuie pe:

Modificările fiziologice din timpul sarcinii includ creşterea în greutate, hipotensiunea posturală la decubit dorsal, necesitatea frecventă de urinare, funcţie respiratorie limitată şi riscul hipoglicemiei. Starea de rău matinală este, de asemenea, frecventă. Sarcina poate intensifica stresul şi anxietatea unei şedinţe în cabinetul dentar. Asistenţa stomatologică implică adaptări pentru aceste modificări, prin planificarea unor şedinţe scurte, evitarea poziţiei prelungite de decubit dorsal, instrucţiuni clare în privinţa igienei orale şi utilizarea judicioasă a radiografiilor.

Menţinerea unei igiene orale optime este importantă în perioada sarcinii. Femeile însărcinate sunt expuse unui risc crescut de gingivită de sarcină, mobilitate dentară, carie dentară şi eroziune. Gingivita de sarcină, cea mai frecventă manifestare orală în rândul femeilor însărcinate, este cauzată de nivelurile crescute de estrogen şi progesteron, ducând la permeabilitate capilară crescută în cursul sarcinii. Pacientele gravide experimentează irigarea gingiilor, slăbirea smalţului dentar şi caria dentară datorită expunerii crescute la acizi induse de răul de dimineaţă şi boala refluxului gastro-esofagian (GERD). Îngrijirea preventivă prin tratament parodontal şi igienă orală corespunzătoare pot ajuta la prevenirea unor asemenea episoade.

Deşi majoritatea tratamentelor dentare opţionale se pot amâna, la o femeie însărcinată care se prezintă cu durere orală, afecţiune avansată sau cu infecţie, tratamentul stomatologic nu ar trebui întârziat.

Pacientei însărcinate trebuie să i se ofere instrucţiuni eficace în privinţa igienei orale cu descrierea importanţei pe care controlul plăcii o deţine în prevenirea bolii parodontale.

Dacă este indicat tratamentul de urgenţă, acesta trebuie realizat în orice moment, pentru a elimina orice stres fizic asupra pacientei sau fătului. Deşi niciunul din medicamentele utilizate în tratarea durerii şi a infecţiilor nu este lipsit total de riscuri, consecinţele netratării unei infecţii active în perioada sarcinii depăşesc de departe posibilele riscuri ale celor mai multe medicamente necesare în îngrijirea dentară.

    Color Skin

    Nav Mode