Tratamentul PARODONTOZEI - o batalie pierduta?
Timp de citire: 1 min si 45 sec.
Parodontita marginala cronica (popular numita paradontoza) este aproape intotdeauna o gingivita netratata, cauzata de placa bacteriana mineralizata supranumita si tartru.
Predispozitia genetica de a dezvolta aceasta grava patologie (care in cazurile avansate cauzeaza pierderea patrimoniului dentar datorita distrugerii tesutului care-l sustine), joaca desigur, un rol important, dar singura, nu provoaca boala fara rolul determinant al placii bacteriene.
De la aceasta evidenta stiintifica e necesar sa porneasca batalia pentru prevenirea parodontitei, ce trebuie indreptata impotriva placii bacteriene ce tinde sa se depuna la coletul dintelui: zona de tranzit dintre dinte si gingie.
Bacteriile din placa produc toxine ce ataca sigiliul gingival din jurul dintelui si odata penetrate in profunzime sunt la adapost de periuta de dinti exercitandu-si tot potentialul distructiv asupra tesutului parodontal si nu numai.
Distribuie pe:
In acest moment simptomatica este evidenta pacientului (gingii inflamate si iritate, sangerari la periaj, secretie subgingivala si miros neplacut) iar daunele sunt ireversibile fara interventia dentistului.
Imposibilitatea tehnica de igiena domiciliara face ca in pungile parodontale, sa se dezvolte mari cantitati de germeni anaerobi, exceptional de agresivi.
Pacientul, ajuns in acest stadiu, nu trebuie sa-si piarda convingerea ca va invinge batalia impotriva progresului bolii spre forma ei finala. Progresele inregistrate in diagnosticarea si tratarea parodontitei cronice permit obtinerea de rezultate satisfacatoare si in cazurile avansate ale bolii.
Pentru aceasta este necesara interventia dentistului parodontolog, care cel mai probabil va va solicita un test de laborator al tesutului din pungile din pungile parodontale pentru a izola tulpinile bacteriene impotriva carora va trebui sa stabileasca terapia. Este posibila o mica interventie chirurgicala pentru extirparea tesutului afectat, sterilizarea si sigilarea pungilor parodontale in vederea regenerarii biologice si pentru a bloca progresia bolii.
In concluzie, parodontita (paradontoza) este tratabila intr-un procent insemnat chiar si in cazurile avansate ale bolii, dar niciodata cand devine expulsiva (dintii isi pierd stabilitatea si cad).
Distribuie pe:
CE NU SE STIE DESPRE PARODONTOZA?
„Meritul” de a nu fi contagioasa, muta atentia pacientilor din zona de responsabilitate privind persoanele din jurul lor, impactul asupra celorlalti fiind limitat doar la mirosul neplacut al respiratiei si eventuale episoade inestetice la nivelul zambetului.
IMPORTANTA CONSULTATIEI IN STABILIREA TRATAMENTULUI PARODONTAL
Care sunt cauzele care determina boala parodontala? Se poate trata paradontoza? Cat ma costa un tratament parodontal? Acestea sunt cele mai frecvente intrebari pe care ni le pun pacientii sau cititorii nostri, insa ca sa raspundem corect…
DE CE CAD DINTII DE LA UN INCEPUT DE PARODONTOZA?
Celor mai multi pacienti li se spune ca au „Inceput De Parodontoza„, iar ei continua sa creada ca evolutia bolii e lenta si ca „ar trebui” sa se hotarasca sa caute un specialist. Evident ca nu o vor face in scurt timp ci doar determinati de manifestari acute ale bolii: durere, sangerari abundente, miros fetid al respiratiei…