Top cinci obiceiuri vicioase care duc la PARODONTOZA
Timp de citire: 3 min si 25 sec.
Probabil ati citit deja despre cauzele parodontozei si ce spun statisticile despre rata impresionanta de imbolnavire a populatiei. Printre factorii care determina instaurarea bolii parodontale se numara obiceiurile vicioase., adica acele lucruri pe care, desi nu ar trebui, le facem in mod curent.
Din experienta noastra pe mai mult de 3000 de pacienti, am alcatuit un Top al celor mai periculoase „obiceiuri”. Chiar daca uneori, gradul lor de periculozitate ar putea fi redus daca luat individual, asociat insa cu alti factori favorizanti, duce inplacabil la parodontoza.
Distribuie pe:
1. Frica de dentist
Desi e mai mult o fobie decat un obicei, frica de dentist este cea mai intalnita si periculoasa forma de manifestare ce favorizeaza parodontoza. Cum? Simplu! Unii factori detarminanti sau favorizanti ai bolii parodontale pot fi identificati si eliminati din timp. Pacientul insa, vine la dentist in momentul in care deja lucrurile se afla intr-o faza extrem de avansata, iar asta nu poate decat sa ingreuneze obtinerea de rezultate. Vizitele regulate la dentist, costa putin si ajuta sa preveniti manifestari distructive ale bolilor cavitatii bucale. Nu ezitati sa va faceti o programare chiar acum.
2. Igiena orala deficitara
Cati dintre voi stiti ca dintii au 5 suprafete ce trebuiesc igienizate, ca acestia reprezinta doar 30% din suprafata cavitatii bucale si ca bacteriile de pe limba sunt la fel de „eficiente” in formarea placii bacteriene, ca si cele aflate deja pe dinti? Suntem siguri ca prea putini. Igiena orala Corecta, Completa si Continua este un obicei ce se dezvolta prin vizite repetate la igientistul dentar, care va invata ce automatisme trebuie sa dezvoltati ca sa va spalati eficient gura. Depozitele de tartru sunt principalele surse de imbolnavire a parodontiului, aceasta infectie purtand numele de parodontoza.
3. Consumul sau clatirea gurii cu bauturi spirtoase
Acest obicei, in Romania, a castigat podiumul, datorita incidentei mari a populatiei care consuma sau clateste gura cu alcool pentru dezinfectie. Nimic mai nociv. Odata formata, punga parodontala nu va fi dezinfectata cu alcool din simplul motiv ca acesta nu intra in contact cu bacteriile patogene. Ce face insa „bun” alcoolul, este ca irita si mai tare gingia, scazand capacitatea de aparare a organismului si crescand inflamatia.
4. Fumatul
Fie ca fumati doua pachete sau 10 tigari pe zi, tot fumator va numiti. Evident ca proportia va creste nocivitatea acestui obicei pentru organism, dar nu in gura. Studii recente afirma ca oricat de putin ati fuma, este suficient ca nicotina sa actioneze asupra vaselor de sange din cavitatea bucala ca vasoconstrictor. Ce efect are acest lucru? Orice leziune la nivelul gingiei, va trece mult mai greu, reactia de aparare locala a organismului asupra bacteriilor patogene este diminuata, iar acestea isi pot manifesta nestingherite, tot potentialul distructiv. Fumatul ascunde efectul de sangerare gingivala, ce reprezinta un semnal de alarma important in luarea deciziei de a merge urgent la medic.
Distribuie pe:
5. Folosirea de „metode alternative” pentru diminuarea efectelor gingivitei
Gingivita este aproape intotdeauna precursoarea parodontozei. O mare problema o reprezinta alegerile pe care pacientii le fac cand observa primele semne de gingivita. In loc sa mearga la medic, din ratiuni economice sau pur si simplu de frica, pacientii prefera, ajutati de reclame insidioase, solutiile alternative gen creme, paste de dinti, vaccinuri, etc. Trebuie mentionat ca primele produse mentionate sunt facute sa ascunda efectele bolii, inflamare gingivala, sangerare. Vaccinurile insa, au doar rol profilactic, adica previn imbolnavirea si nu pot fi folosite ca si tratament, pentru ca nu au efect real.
Rolul enumerarii acestor obiceiuri vicioase este constientizarea lor, intrucat fac parte din viata noastra cotidiana si nu le privim ca atare. Ele pot parea atipice, petru ca nu sunt obiceiuri vicioase in sensul strict al cuvantului, sunt insa, cele mai comune comportamente care duc la imbolnavire sau la „instaurarea comoda” a bolii parodontale in viata noastra. Desi nu le veti gasi in carti, pentru ca nu vorbim din carti, ele sunt cele mai prezente elemente ce unesc principalele comportamente ale pacientilor parodontopati.
Consultati medici specialisti cu experienta in traterea bolii parodontale, intrucat in Romania, rata imbolnavirii este covarsitoare si incepe de la varste mult prea fragede. Cel mai ieftin tratament al parodontozei este si va ramane preventia.