Problemele dintilor nu raman doar in gura
Timp de citire: 2 min si 25 sec.
BACTERIILLE PATOGENE DIN GURA, NU RAMAN DOAR IN ACOLO
Studii aprofundate au demonstrat existenţa unei puternice legături între bolile cardiace şi boala parodontală, cu toate acestea mecanismul prin care bacteriile parodontale acţionează asupra sănătăţii inimii nu au fost încă pe deplin elucidate. În societatea de astăzi, mult mai preocupată de menţinerea unei “tinereţi veşnice”, asocierea acestor boli a devenit un motiv de îngrijorare. Din această cauză pacienţii cu suferinţe cardiace, în special cei cu deficienţe valvulare sau valve artificiale ar trebui să îşi menţină o sănătate parodontală impecabilă.
“Gingiile sănătoase sunt ferme, de culoare roz-deschis şi elastice” afirmă purtătorul de cuvânt al ADA (American Dental Association), Sally Cram. În cazul în care gingiile dumnevoastră nu se potrivesc cu descrierea de mai sus, ar fi cazul să mergeţi la un control stomatologic. Cele mai frecvente semne ale bolii parodontale sunt:
- gingii roşii, umflate
- sângerarea gingiilor după periaj sau după folosirea aţei dentare
- durere cu sau fără sângerare la masticaţie
- retracţii gingivale cu expunerea unei porţiuni din rădăcina dinţilor
- retracţia gingivală poate fi însoţită de hipersensibilitate/ hiperestezie dentinară
- mobilitate dentară accentuată
Primele două sunt semne ale unei gingivite, o afectare parodontală uşoară şi uşor reversibilă (de tratat) prin mijloace terapeutice specifice (igienizare profesională si tratament antibiotic local – detartraj, airflow, periaj şi igienă personală constantă şi riguroasă – periaj de minim 2 ori pe zi, aţă dentară, apă de gură, duş bucal), ultimele sunt semne ale unei afectări a parodonţiului profund, afectare ireversibilă dar care poate fi stopată în evoluţie dacă apelaţi la ajutorul unui specialist (detartraj supra şi subgingival, planare radiculară, aplicare de paste / soluţii antiseptice şi antibiotice local, antibiotice pe cale generală, adiţie de os artificial, imobilizarea dinţilor mobili etc).
CE NU SE STIE DESPRE PARODONTOZA?
Statistic, parodontoza afecteaza circa 70% din populatia adulta a Romaniei, cu forme mai mult sau mai putin grave ori extinse. Aceasta cifra este imprensionanta in contextul in care, boala parodontala nu este transmisibila…
SECRETUL DIN SPATELE TRATAMENTULUI PARODONTOZEI CU LASER
Ca si celelalte tehnologii folosite in medicina, LASER-ul este un instrument care te ajuta sa rezolvi anumite situatii pentru care existau deja remedii, insa mai usor, mai rapid sau cu un plus de rezultat.
Au cumparat un implant dentar si s-au ales cu …
Pe buna dreptate, in Romania zilelor noastre, preturile sunt o componenta importanta a deciziei de cumparare. Oamenii cumpara mai mult la promotie, sau produsul mai ieftin, datorita faptului ca nu au venituri indestulatoare, mai ales pentru…
Boala parodontală este o afecţiune frecvent întâlnită în rândul adulţilor, un studiu publicat de Universitatea Stanford arată că 75% dintre adulţi prezintă o formă uşoara de îmbolnăvire parodontală iar numai 20-30 % prezintă o afecţiune parodontală gravă, dar acestea sunt statisticile pentru populatia SUA, in Romania, procentele se inverseaza.
În asocierea bolilor de inimă cu boala parodontală au fost propuse mai multe mecanisme de acţiune:
Prima verigă a acestei legături pare a fi inflamaţia şi producerea de proteine specifice inflamaţiei – Proteina C – Reactivă. În studiile publicate de Universitatea Harvard s-a arătat a fi o legătură mai puternică între nivelul crescut de Proteina C-Reactivă şi accidentele vasculare cerebrale decât între nivelul crescut al colesterolului şi accidentul vascular cerebral; predictibilitatea unui atac vascular fiind de 2 ori mai mare în cazul în care au fost urmărite concentraţia Proteinei C -Reactive. Persoanele care suferă de boala parodontală au un nivel crescut al Proteinei C-Reactive şi al Fibrinogenului (proteine ce contribuie la formarea plăcilor de aterom), aceste proteine ale inflamaţiei fiind un binecunoscut factor de risc în bolile cardiovasculare.
Bacteriile parodontale şi toxinele produse de acestea pot afecta răspunsul imunitar al organismului.
Bacterii parondontale precum Chlamydia pneumonia, Prevotella Intermedia, A. actinomycetemcomitans au fost găsite în plăcile de aterom de pe pereţii vaselor sangvine la persoanele ce au suferit atac de cord.
Pentru a demonstra cauzalitatea directă între boala parodontală – boli de inimă e nevoie de mai multe studii şi dovezi în sprijinirea acestei ipoteze. Gordon Douglas, fost preşedinte al Academiei americane de Prodontologie afirmă “Nu este nici o îndoială, există o legătură între bolile parodontale şi bolile de inimă dar relaţia nu este clară încă”. Până când oamenii de ştiinţă vor putea să ne ofere un răspuns cert, e bine să adăugăm programului de îngrijire a inimii pe lângă o dietă sănătoasă, exerciţii fizice zilnice, evitarea fumatului şi o igienă orală riguroasă. Un periaj e mai uşor şi durează mai puţin decât un antrenament cardio la sala de fitness.