Timp de citire: 2 min. 30 sec.
Copilul tau de 6+ ani, nu intelege importanta unei danturi integre asupra sanatatii generale a organismului, stimei de sine si impactului social. Tu insa, da, o intelegi. Si pentru ca o intelegi, esti responsabila, ca mama, pentru zambetul lui.
In jurul varstei de 6 ani, incepe eruptia primilor dinti permanenti, motiv pentru care, primele masele permanente care apar se si numesc: molari de 6 ani. Ei apar in numar de 4, adica cate unul stanga/ dreapta/sus si jos.
Odata cu aparitia dintilor definitivi, apare si riscul infectarii lor cu carii, si tinand cont de faptul ca sunt ultimii dinti pe care ni-i da natura, pierderea lor este mai greu de inlocuit, presupunand disconfort si cheltuieli de timp si bani, mult mai mari.
Principala metoda de preventie a acestor boli este educarea copilului in a mentine o igiena orala: corecta, completa si continua; insa stim cu totii ca nu este o operatiune foarte usoara. Pentru copii timpul trece altfel, iar ei nu au rabdarea si motivatia necesara unor operatiuni complexe de igienizare orala.
La momentul eruptiei molarilor permanenti, relieful ocluzal este foarte crenelat, adica suprafata pe care sunt mestecate alimentele este plina de santuri si fosete, ideale pentru retentia resturilor alimentare si dezvoltarea placii bacteriene. Cariile la copii avanseaza foarte rapid si, de multe ori, fara simptomatologie dureroasa, ducand usor catre operatiuni laborioase de salvare a dintelui care presupun utilizarea anesteziilor, tubinei si frezelor, atat de stresante, mai ales pentru copii.
Solutia prevenirii acestor neplaceri este SIGILAREA!
Sigilarea este o procedura de preventie a cariei dentare, foarte simpla si rapida, dar cu rezultate statistice neasteptate. Peste 83% dintre dintii sigilati la 6 ani ajung integri pana la varsta de 16 ani, adica atunci cand adolescentii incep sa inteleaga importanta igienei orale aprofundate. Evident ca in tot acest timp igiena orala trebuie continuata dar riscul de a nu o face corect si complet, este diminuat de aceasta procedura profilactica, simpla, nedureroasa si putin costisitoare.
MAI CITESTE SI DESPRE COLORATIA DENTARA - Dr. Roxana Tudorancea

Colorația dentară este o colorație extrinsecă (ce se depune la suprafața dinților și nu ține de structura internă a dintelui) întâlnită la nivelul cervical al smalțului (la baza dintelui), ce urmează conturul gingival dentar. Aceasta poate să …