De ce unii pacienti cred ca parodontoza nu se vindeca?
Timp de citire: 2 min si 25 sec.
PENTRU CA ASA LI S-A SPUS !
Exista credinta comuna ca odata declansata, aceasta boala nu se mai vindeca.
Din punct de vedere patologic, boala se poate vindeca in totalitate si pe termen lung, dar in anumite conditii si nu in sens regenerativ (adica osul nu va mai creste singur).
Boala parodontala apare datorita unui cumul de factori si nu al unuia singur. Daca este diagnosticata dar nu se descopera ce anume a stat la baza instaurarii ei, medicul va proceda la eliminarea efectelor iar boala va recidiva. De aici si temuta eticheta de boala incurabila.
Intelegerea mecanismului declansator al parodontozei este un proces complicat si destul de lung, ce se bazeaza mult pe comunicarea deschisa intre medic si pacient. Desi sunt vizibile uneori indicii care demonstreaza o anumita conduita, cum ar fi o igiena orala insuficienta, neglijente alimentare, sau alte obiceiuri vicioase, pacientilor le este greu sa vorbeasca deschis despre aceste aspecte.
Lipsa de comunicare dintre medic si pacient este principala cauza a neintelegerii seriozitatii cu care trebuie abordat planul de tratament, pentru a avea rezultate reale. Iar cel mai important de retinut aici este faptul ca tratamentul nu se termina odata cu epuizarea sedintelor dintr-o schema terapeutica (chirurgie parodontala, ozonoterapie, antibioterapie, etc.), ci odata cu stabilizarea completa din punct de vedere parodontal. Aceasta se poate evalua la primul control trimestrial, radiografic si clinic, prin masurarea pungilor.
Distribuie pe:
Este sortit esecului un plan de tratament care nu prevede tinerea sub observatie trimestriala a pacientului parodontopat, si monitorizarea instaurarii obiceiurilor „bune”, in viata de zi cu zi.
Desi medicul a aplicat corect schema de tratament potrivita pentru diagnosticul pus pacientului, boala poate recidiva cu usurinta daca nu sunt eliminati factorii care au dus la initial la imbonavire. Acestia factori sunt, de cele mai multe ori, obiceiuri vicioase sau lipsa unor comportamente favorabile sanatatii parodontale, cum sunt mentinerea igienei orale specifice pacientulor cu boala parodontala, anumite obiceiuri alimentare, indice glicemic crescut si necompensat, etc…
Cu cat implementarea acestei conduite zilnice este mai rapida, cu atat vindecarea este mai rapida, iar sansele de recidiva a bolii, sunt mai scazute.
Prima lucru ce trebuie facut atunci cand suspectezi ca poti avea aceasta boala (sangerari gingivale, retractie a gingiei, gingie rosie si inflamata, etc…) este sa mergi la o consultatie de specialitate.
Doar asa iti poti salva zambetul si economiile
-
” Avem o super mega clinica la noi in Constanta, dar sunt scumpi si cam industriali, asa… Sunt la al patrulea control anual si e totul perfect. Multumiri tuturor, in special d-rei Bianca si domnului doctor Zuchi Andrei!”
Ofiter naval - Agent crewing -
„Am ajuns la Andrei in 2000, de atunci este stomatologul familiei mele. Si chiar daca implantologia nu-i mai lasa timp sa se ocupe de probleme generale de stomatologie, colegii pe care mi i-a recomandat sunt la fel de buni. (Multumim d-nei dr. Sebe pentru detartraj si cariute si d-lui dr. Kraev pt dintii de portelan 🙂 ”
Jurnalist
SECRETUL DIN SPATELE TRATAMENTULUI PARODONTOZEI CU LASER
Pana nu am vazut studii certe, rezultate concrete si ne-am pregatit studiind intreaga literatura ce facea referinta la utilizarea LASER-ului in stomatologie, nu am considerat necesara utilarea clinicii noastre cu un astfel de aparat.
CE NU SE STIE DESPRE PARODONTOZA?
„Meritul” de a nu fi contagioasa, muta atentia pacientilor din zona de responsabilitate privind persoanele din jurul lor, impactul asupra celorlalti fiind limitat doar la mirosul neplacut al respiratiei si eventuale episoade inestetice la nivelul zambetului.
CAT COSTA TRATAMENTUL PARODONTOZEI?
Cea mai des intalnita intrebare privitoare la tratamentul bolii parodontale este cea privitoare la pret. Desigur ca aceasta intrebare este indreptatita, intrucat, cei mai multi dintre noi, traiesc momente dificile, iar veniturile mici ajung cu greu pentru…