Cum previi parodontoza daca ai antecedente in familie?

PARODONTOZA ESTE O BOALA EREDITARA? NU CHIAR!

Timp de citire: 3 min si 15 sec.

Cea mai folosita scuza pentru a justifica impotenta unor medici in fata bolii este componenta ei genetica. Exista desigur, o predispozitie a persoanelor care au antecedente in familie, sa faca aceasta boala, insa nu este in totalitate clar daca aceasta predispozitie deriva din obiceiurile comune, asemanari ale morfologiei aparatului masticator sau din cauze genetice. Exista numeroase studii care demonstreaza fie „pro” fie „contra” asa ca, din punctul nostru de vedere, ele se anuleaza reciproc.

Din experienta noastra pe mii de pacienti cu boala parodontala in diferite stadii, factorul genetic prezinta un risc scazut de imbolnavire, in absenta tartrului sau a unei ocluzii atipice.

Distribuie pe:

FAMILIA (1)
parodontoza-boala-genetica1

Ce poti face daca ai parintii sau bunicii bolnavi de parodontoza?

1. Mergeti la un dentist specializat sa evalueze riscul dumneavoastra de imbolnavire, prin identificarea unor obiceiuri vicioase comune, cum ar fi alimentatia preponderent proteica, de exemplu. S-a constatat ca obiceiurile alimentare ale parintilor, afecteaza si copiii de-a lungul intregii lor vieti, cu implicatii in mai multe boli , printre care si parodontoza. Consumul de fructe si legume proaspete este necesar, mai ales in acest context.

2. Acelasi medic va va analiza starea ocluziei, adica felul in care dintii de sus calca pe cei de jos. Astfel se creeaza traume asupra unor dinti ce raspund si prin inflamarea gingiei si pierderea suportului osos. Corectarea se poate face fie prin aplicarea unui aparat ortodontic, fie prin metode protetice.

3. Nivelul de stres cotidian este un factor din ce in ce mai „vizibil” in analiza cauzelor bolii parodontale, fapt demonstrat de studii recente si foarte credibile. Tot de la parinti preluam si obiceiul de a trata viata cu o anumita filosofie. Persoanele ce interiorizeaza emotiile, sunt mai predispuse sa faca boala, doar si pentru faptul ca acest fel de a fi, afecteaza grav sistemul imunitar.

4. Parintii ne predau si acuratetea igienei orale. Intr-un studiu efectuat pe circa 400 de pacienti s-a constat ca, copii pana-n 14 ani, ai caror parinti sufera de parodontoza, nu se spala nici corect, nici complet, nici cu continuitate pe dinti. Intrebati medicul parodontolog care este modul…

Distribuie pe:

corect in care trebuie sa se spele un pacient cu predispozitie spre a face boala. Fiind vorba de o situatie speciala, aveti nevoie de o igiena speciala. Aceasta nu va dura mai mult de 10 minute (5 dimineata si 5 seara).

5. Preluam de la parinti si ideea ca „daca nu ma doare, inseamna ca n-am nimic” sau ” daca mergi la doctor, iti gaseste el ceva sa-ti ia banii”. Vizitele semestriale la stomatolog sunt necesare, mai ales in cazul in care aveti in familie bolnavi de parodontoza. In tarile cu un nivel al civilizatiei mai ridicat, aceste vizite sunt monitorizate fie de stat, fie de firmele de asigurari de sanatate. Fiind principala poarta de intrare a corpului nostru in contact cu exteriorul, sanatatea cavitatii bucale este esentiala pentru sanatatea intregului organism, in aceste tari.

Nu e cert care este cromozomul implicat in ereditatea parodontozei, dar este clar ca daca esti bolnav de parodontoza trebuie sa-ti aduci copiii la doctor. Este valabil si daca tu, cel care citesti, ai parintii bolnavi sau stii ca si-au pierdut dintii prematur, mergi la un doctor. Poti diminua la maxim acest risc, doar printr-o conduita adecvata. Vei suferi si vei cheltui mai putin si doar asta, ar trebui sa fie suficient de motivator.

AJUTA-I PE CEI DRAGI TIE SA PREVINA

Programeaza-i pentru o consultatie de specialitate

Poti programa o consultatie simplu! Suna la 021 2111302 de Luni-Vineri 10.00-20.00

Citeste si despre

Laser red 1

SECRETUL DIN SPATELE TRATAMENTELOR PARODONTOZEI CU LASER

Pana nu am vazut studii certe, rezultate concrete si ne-am pregatit studiind intreaga literatura ce facea referinta la utilizarea LASER-ului in stomatologie, nu am considerat necesara utilarea clinicii noastre cu un astfel de aparat…

treponema-denticola-parodontoza1

PARADONTOZA – CINE ESTE RESPONSABIL?

In gura fiecaruia dintre noi traiesc circa 50 de miliarde ( 50.000 de milioane) de bacterii, rolul lor fiind in general pozitiv. In anumite conditii, unele dintre acestea sufera modificari ce le fac sa devina patogene, adica pot provoaca boli precum boala parodontala. De obicei, aceste bacterii sunt sensibile la unul sau mai multe antibiotice insa…

Comments 1

Add Comment
  • […] Predispozitia genetica de a dezvolta aceasta grava patologie (care in cazurile avansate cauzeaza pierderea patrimoniului dentar datorita distrugerii tesutului care-l sustine), joaca desigur, un rol important, dar singura, nu provoaca boala fara rolul determinant al placii bacteriene. […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Color Skin

Nav Mode